Safflor (Carthamus tinctorius)

Illustration Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen 1887.

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Safflor

Safflor (Carthamus tinctorius), färgtistel, är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Den har odlats som färgväxt sedan antiken i bland annat länderna kring Medelhavet och i Kina. Den rödgula tisteln ger färg men inte smak till matlagningen. Förr såldes ofta denna ört billigt som saffranpistiller.

Safflorolja (tistelolja[1]) fås från frön av Carthamus tinctorius och C. oxyacantha, växter som länge har odlats i stor omfattning för färgämnets skull. Oljan framställs numer i industriell produktion och används både som matolja och som olja för färg, framför allt i tillverkning av icke gulnande alkydhartser. Den används som ersättning för linolja i konstnärsfärger, men dess motståndskraft mot åldrande - försprödning - är inte lika stor som linoljans.

Färgtistelkoncentrat används i läskedrycken Fanta. Även i Spendrups Nygårda Hallon- och Smultronsoda, Red bull "The red edition" och i Sunkist Tropical. Extrakt av safflor återfinns även i Fun Ligth med smak av fläderblom och citron.

Skörd och färgframställning av färgtistel finns beskrivet i Studio Ghibli-filmen Minnesdroppar (Only Yesterday).[2]