Plants in Space

 

I mitt konstnärliga arbete har jag alltid återvänt att på olika sätt arbeta med: Naturen, använda levande växter och grödor, ofta inhysta inom kupoler som jag har konstruerat som utställningsplatser på olika platser. Jag har ett intresse för människors livsvillkor och omständigheterna på vår planet, vilket jag undersökt genom olika medier som:

måleri, grafik, skulptur, film och i fysiska odlingar.

 

Jag fick en inbjudan till att delta i en utställning på RUM44 Mellby Stommen, en jordbruksfastighet som producerar spannmål och ligger på Västgötaslätten. Under de senaste 10 åren har gården, parallellt med jordbruket, utvecklats till ett konstnärligt och kulturellt centrum där mångfald och tolerans står i centrum.

 

Västgötaslätten, kännetecknas historiskt av odling och djurhållning på grund av dess geografiska läge. Den äldsta svenska lagtexten, Västgötalagen, betonar områdets historiska och kulturella betydelse. I denna miljön kan jag inte låta bli att fundera över den samtida idén om att bygga kolonier/rymdstationer på grannplaneter och deras månar nu när den vetenskaplig och teknisk kunskapen finns tillhanda, i strävan på jakten efter sällsynta metaller och mineraler.

 

Då jag är intresserad av mat och odling undrar jag naturligtvis vad astronauterna, rymdkolonisatörerna, kommer att äta och vad som kan odlas i rymden? Odling i rymden har genomförts på den amerikanska rymdstationen Skylab och den sovjetiska rymdstationen Salyut 7.

I mitt konstprojekt syftar jag till att på ett lekfullt ansluta mig till forskarnas arbete, genom att inspireras till att arbeta med ljus och odling i en sluten atmosfär. Plattformen är förlagd i en maskinhall

på Västgötaslätten. Ett Stort tack till Tomas Nilsson Genevad elektronik och Ronny Bohlin Munkedal, snickeri, montage och transport.                                        

 

 

                                         

 

 

 

Rymdodling, eller space agriculture,

syftar till att odla grödor i rymden, antingen ombord på rymdfarkoster eller på planetära ytor som månen eller Mars. Här är några av de grödor som för närvarande studeras för användning inom rymdodling:

 

Bladgrönsaker: Bladgrönsaker som sallad, spenat och grönkål är populära grödor för rymdodling. De är relativt enkla att odla och ger en bra källa till färsk mat för astronauter.

 

Tomater: Tomater är en näringsrik gröda som kan odlas i olika miljöer, inklusive rymden. De är rika på vitamin C och andra näringsämnen och kan vara en viktig gröda för att tillhandahålla färsk mat i rymden.

 

Rädisor: Rädisor är en annan gröda som är relativt enkel att odla och ger en bra källa till färsk mat för astronauter. De är rika på vitamin C och andra näringsämnen och har en kort tillväxtcykel.

 

Sojabönor: Sojabönor är en god proteinkälla och kan vara en viktig gröda för att tillhandahålla protein i en kost i rymden. De har odlats framgångsrikt i rymden och studeras för användning inom rymdodling.

 

Potatis: Potatis är en näringsrik gröda som kan odlas i olika miljöer, inklusive rymden. De är rika på kolhydrater och kan vara en viktig gröda för att tillhandahålla energi i rymden.

 

Dessa är bara några exempel på de grödor som studeras för användning inom rymdodling. I takt med att forskningen inom detta område fortsätter kan forskare hitta nya och innovativa sätt att odla ett bredare utbud av grödor i rymden.

Raketen har sex glasbehållare med substrat.

Vatten och frön tillsattes till dem innan de förseglades. Varje behållare har en LED-lampa med programmerad ljusstyrning. Behållare 1 är den understa, och behållare 6 är den översta.

 

1. Zinnior odlades på ISS för att undersöka utmaningarna med att odla blommande växter i rymden. De valdes för sina färgstarka blommor och längre växtcykel.

 

2. Tomater, NASA:s Veggie-experiment, som involverar odling av växter i det vegetabiliska produktionssystemet på Internationella rymdstationen (ISS), har inkluderat tomatplantor som en av de grödor som odlas i rymden. Dessa experiment syftar till att utforska potentialen för hållbar livsmedelsproduktion under långvariga rymdresor och de möjliga fördelarna med färsk frukt och grönsaker i astronauters kost.

 

3. Ärtor (Pisum sativum) har odlats i rymden som en del av vetenskapliga experiment för att studera beteendet och utvecklingen av växter i mikrogravitationsmiljöer. Ett exempel är "Plant Habitat-02" (PH-02) -experimentet som utfördes på Internationella rymdstationen (ISS) av NASA. Detta experiment involverade odling av ärtor för att undersöka hur de växer och utvecklas i rymden jämfört med jordbundna förhållanden.

 

4. Mizuna, en typ av japansk senapsgrön, har också odlats på ISS för att observera dess tillväxtmönster och reaktion på rymdförhållanden.

5. Rädisor odlades på ISS som en del av ett NASA-experiment för att förstå hur olika ljusnivåer påverkar tillväxten av dessa växter.

 

 

6. Krasse, en ätbar blomma, har också odlats i rymden som en del av experiment för att studera växtbeteende och utveckling i rymdmiljöer. Dessutom har krasse använts för att utforska möjligheterna att odla ätliga växter i rymden för att stödja astronauters kostbehov under längre rymdresor.